вівторок, 4 травня 2010 р.

Св. Тереза від Дитятка Ісуса в Україні

В Україні вперше перебувають мощі однієї з найшанованіших католицьких святих – Терези від Дитятка Ісуса. Мощі св. Терези перебуватимуть в Україні з 5 квітня по 10 червня. Їх можна буде вшанувати в усіх римо-католицьких дієцезіях країни. Мощі побувають у кількох десятках великих і малих міст. Реліквії привезли із Франції на запрошення Конференції римо-католицьких єпископів України. Безпосередньою організацією туру займаються отці-кармеліти з Бердичева.
Свята Тереза народилась 2 січня 1873 року у французькому містечку Алансон, була дев’ятою дитиною у глибоко віруючій родині Луї та Зелі Мартен. До Кармелю, де вже знаходились її старші сестри, Тереза вступила у 15 років. Про дозвіл на вступ до монастиря з суворим статутом у такому ранньому віці Тереза під час аудієнції особисто просила у Папи Римського. Помирає Тереза 30 вересня 1897 року від туберкульозу, у неповні 25 років.
Папа Римський святий Пій Х, який канонізував Терезу у 1925 р., назвав її «найбільшою сучасною святою». 1927 року він оголосив святу Терезу покровителькою місій, на рівні з св. Франциском Ксаверієм. 1997 року Папа Іван Павло ІІ настільки високо оцінив Терезину «малу дорогу», що оголосив святу Терезу від Дитятка Ісуса Вчителем Вселенської Церкви. До неї цього титулу удостоїлись лише дві жінки – св. Тереза Авільська (реформаторка ордену кармелітів) і св. Катерина Сієнська.
Після смерті мощі святої побували у десятках країн, практично в усьому світі. Відомі численні випадки зцілень і чудес за посередництвом святої.

Немає коментарів:

Дописати коментар