неділю, 25 квітня 2010 р.

Церква разом із Папою

На початку Великодньої Меси кардинал Содано вдався до безпрецедентного кроку – від свого імені, а також від імені Колегії кардиналів та всіх вірних католиків кардинал-декан запевнив Папу Бенедикта XVI у підтримці й відданості. Про це звернення, а також про контекст нинішніх скандалів, у яких секулярний світ намагається звинуватити Церкву й Папу, кардинал Содано розповів в інтерв’ю газеті L’Osservatore Romano.

Вашу промову під час Великодньої Меси можна сприймати як реакцію на скеровану проти Святішого Отця наклепницьку кампанію, що останніми днями підживлюється тенденційними звинуваченнями?

На тлі цих інсинуацій нам кажуть, що ми обрали неправильну стратегію, ми маємо по-іншому реагувати. Але Церква має свій власний стиль, і вона не користується методами, подібними до тих, які сьогодні використовуються проти Папи. Єдина стратегія, якою ми користуємося, походить з Євангелія.

А як переживає ці випробування християнська спільнота?

Вона відчуває себе зраненою, оскільки її намагаються залучити до протистояння, звинувачуючи у насправді тяжких провинах кількох священиків – цим самим індивідуальна провина й відповідальність останніх перетворюється на колективне звинувачення, що створює насправді незрозуміле напруження. У своєму виступі я зробив ніщо інше, як висловив думки люду Божого: насамперед, Колегії кардиналів, яка перебуває в єдності з Вселенським Понтифіком, а також єпископів та всіх чотирьохсот тисяч священиків. Так, я дуже хотів особливо відзначити пастирів, які все своє життя віддають служінню Богові й Церкві. Якщо якийсь церковнослужитель і схибив – не можна і не слід узагальнювати. Звичайно, ми страждаємо, і Бенедикт XVI вибачився кілька разів. Але ж не провина Христа, що Юда був зрадником. І хіба ж це провина єпископа, якщо його священик винен у скоєнні серйозних проступків? І це, звичайно, не є провиною Папи Римського.

Уся Церква – з Папою: адже саме таким був зміст Вашого звернення?

Мої слова стали частиною Великодньої Літургії. Цілком логічно, що в найважливішу урочистість року сім’я громадиться навколо свого отця. І я подумав, що це гарний привід, аби підтвердити тісні узи єдності, що гуртують усіх членів Церкви навколо того, кого Святий Дух обрав очільником спільноти віруючих. Зі свого боку, як декан Колегії кардиналів, я був зобов’язаний проголосити це звернення. Як і будь-який інший кардинал, я маю завжди бути поруч із Папою і служити Церкві usque ad effusionem sanguinis – аж до останньої краплі крові. Я вважаю своїм обов’язком подякувати Бенедиктові XVI за апостольську відданість, з якою він здійснює своє щоденне служіння Церкві. Ці слова зродилися з особистої потреби висловити особливу пошану на адресу вікарія Христа.

На який результат Ви розраховували, проголошуючи цю промову?

Окрім свідчення єдності з Папою, це також було запрошенням зберігати спокій. До цього передусім і постійно закликає сам Папа, звертаючись до Церкви і світу, продовжуючи тим самим лінію своїх великих попередників на кафедрі святого Петра. Не дивуйтеся переслідуванням, бо ж ще Ісус казав своїм апостолам: «Слуга не більший від пана свого. Переслідували Мене – переслідуватимуть і вас. А слово моє зберігали – зберігатимуть і ваше», як про це сказано в Євангелії від Йоана (Йн 15,20).

Джампаоло Маттеї,
L’Osservatore Romano (Ватикан),
6-7 квітня 2010 р. (переклад «КВ»)

Кардинал Содано:
Звернення до Папи

Святіший Отче, в це урочисте свято Великодня Літургія Церкви запрошує нас до святої радості, кажучи: «Цей день сотворив Господь, радіймо й веселімося в ньому!» І хоча над цією історичною площею дощить, сонце сяє у наших серцях. У цьому дусі ми зібралися сьогодні навколо Вас – Наступника Петра, Єпископа Риму, непохитної скелі Святої Церкви Христової, – щоб разом із Вами співати «Алілуя» віри та християнської надії.

Ми висловлюємо Вам нашу глибоку подяку за Вашу силу духу й апостольську мужність, з якою Ви проповідуєте нам Євангеліє Христове. Ми захоплюємося Вашою великою любов’ю і тим, як Ви у своєму батьківському серці поділяєте радості й надії, скорботу і тривоги людей нашого часу, особливо бідних та всіх стражденних (GS 1).

Церква з Вами; з Вами кардинали, Ваші співробітники у Римській курії, з Вами побратими-єпископи, розсіяні по всьому світу керівники трьох тисяч церковних округів по всій планеті. Особливим чином з Вами сьогодні чотириста тисяч священиків, які плідно служать люду Божому в парафіях, ораторіях, школах, лікарнях і багатьох інших галузях.

З Вами Народ Божий, який не піддасться впливові сьогочасних пліток і випробувань, які часом випадають на долю спільноти віруючих. Ісус сказав нам: «У світі будете мати скорботу, але будьте мужні – Я переміг світ».

Ватикан, Великдень, 4 квітня 2010 р.


Молитва за Папу
Молімося за Папу нашого Бенедикта XVI: нехай Господь збереже його та збереже йому життя; нехай благословенням обдарує його на землі та не віддасть на поталу ворогам його. Боже, Пастирю і Правителю всіх вірних, споглянь прихильно на слугу Твого Бенедикта, якого Ти захотів поставити пастирем Церкви Твоєї. Просимо Тебе, даруй йому разом з народом, який він веде, прийти до життя вічного. Через Христа, Господа нашого. Бенедиктові, Верховному Понтифіку та Вселенському отцеві, мир, життя й вічне спасіння. Амінь.

За інформацією агенції «Агнуз»

Немає коментарів:

Дописати коментар