четвер, 26 серпня 2010 р.

Урочистостями у головному будинку Місіонерок Божественної Любові (Сестер Матері Терези), заснованому самої Матір'ю Терезою в індійському місті Калькутта, розпочався Всесвітній Рік на її честь, який триватиме під егідою ЮНЕСКО.

Літургію, в якій брали участь прочани з усіх куточків земної кулі, очолив кардинал Телесфор Топп. Свята тривають у всіх без винятку католицьких дієцезіях Індії. До ювілейної дати приурочені богослужіння і молитовні чування, виставки та конференції, а також численні благодійні проекти.

У столиці Індії Делі урочистості триватимуть тиждень. Вони стартували в понеділок 23 серпня відкриттям фотовиставки, що ілюструє молитовне і харитативне служіння блаженної Терези. Автор більшості робіт на фотовиставці - один з найвидатніших індійських фотографів Рагху Рай, що відобразив на плівці життя великої місіонерки протягом кількох десятків років. У Делі відбулася також міжрелігійна зустріч, на якій представники найбільших, представлених в Індії сповідань, обговорювали власне благодійне служіння в контексті служіння Матері Терези. Тут же в найближчі дні відбудеться Всеіндійський симпозіум про життя і діяльність блаженної, а також публічна церемонія на її честь, яку очолить президент Індії Пратібха Патіл.

У Калькутті триває кінофестиваль, на якому демонструється 20 фільмів про Матір Терезу, серед яких і фільм виробництва BBC, вперше розповів світові про цю велику черницю і представив її служіння. Однак у самій Індії цей фільм демонструється вперше. Молоді калькуттські кінематографісти, вихованці відомого єзуїтського центру «Хітрабані», представили до 100-річчя Матері Терези свою роботу. У ній зібрано спогади і свідчення літніх мешканців Калькутти, які знали Мати Терезу особисто. Фільми, що увійшли до програми фестивалю, демонструються також у спеціальному залі, призначеному для інвалідів, яким присвятила своє життя Мати Тереза.

Щоб вшанувати пам'ять Матері Терези, в Індії випущені в обіг ювілейні монети номіналом у 10 і 100 рупій. На її честь названо залізничний експрес, який курсуватиме по лінії, що зв'язує Калькутту з іншими містами.

Папа Бенедикт XVI з нагоди ювілею Матері Терези звернувся зі спеціальним посланням до генеральної настоятельки, заснованого нею ордену, сестри Марії Премії. «Церква та весь світ, - відзначив Святіший Отець, - дякують Богові за безмежний дар, яким стала для них блаженна Мати Тереза. Вона залишається даром для Церкви і людства та нині завдяки самовідданій праці її духовних дочок і синів, які продовжують її справу і служать Христу в особі найбідніших з бідних.»

джерело sibcatholic.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар