пʼятницю, 13 березня 2015 р.

ООН відмічає Салзіянську харизму

З нагоди 200-річчя від народження св. Івана Боско у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на минулому тижні відбувся принагідний захід.
Обговорення мали загальну назву «Відповідаючи на потреби молоді й тих, хто живе у бідності: салезіянська багатовимірна відповідь». Дон Боско, який народився 16 серпня 1815 року, став засновником конгрегації, яку присвятив св. Франциску Сальському. Святкування більше пов’язане з 200‑річчям від його народження (1815), ніж із точною датою, бо ООН провело свої урочистості 5 березня. Проте обговорення в ООН слідують своєму календарю, і цьогорічні, присвячені Дону Боско, лягли в те саме русло, яким у минулі роки йшли зустрічі на тему «залученості молоді та підлітків як фактору змін у суспільстві» (2013) та «міграції молоді» (2014).
Гондураський кардинал-салезіянець Оскар Родрігес Марадьяга, архиєпископ Тегусігальпи, був головним доповідачем на третьому засіданні заходу ООН, присвяченому харизмі Дона Боско. Кардинал Марадьяга, президент Caritas Internationalis і координатор Ради кардиналів при Папі Францискові, сказав: «Ми повинні бути пророками у вирішенні проблем нашого часу».
Громадський діяч, салезіянець бр. Хуан де ла Крус Ріваденейра, якого також запросили виступити, розповів про вплив діяльності видобувних галузей на життя народу в Еквадорі. «Воду відводять задля потреб виробництва, позбавляючи людей води, а через це шириться хаос і в довкіллі, і в здоров’ї. Це ставить під загрозу майбутнє дітей і молоді, яких позбавляють їхньої землі, порушують безпеку життя та гармонійний розвиток культури і духовності». Він завершив свій виступ, очоливши спів пісні про Дона Боско, написаної молодими еквадорцями, аби показати, що ця молодь живе і прагне мати повноту життя на своїй землі й надалі.
Голова правління ООН, угандійський посол Артур Кафіро, відкрив захід, присвячений католицькому вихователю молоді. Зокрема, він подякував салезіянцям за 25 років їхнього відданого служіння молоді в Уганді та наголосив на необхідності партнерства з громадськими організаціями, аби насправді змінити питання, якими світ займатиметься у майбутньому.
У своєму принагідному виступі спостерігач від Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернадіто Ауза говорив про значення салезіянців як педагогів, особливо ж про їхню харизму працювати з тими молодими людьми, які зазнають суспільного відкидання (маргіналізації). Говорячи про присутність салезіянців у 132 країнах світу, архиєпископ Ауза зазначив, що таємниця їхньої успішної виховної діяльності — «секрет Полішинеля», тобто всім відомий і зрозумілий: навчати з любов’ю і виховувати в людині здорову самоповагу, використовуючи юнацьку креативність.

Джерело:  Radio Vaticana

З нагоди 200-річчя від народження св. Йоана(Джованні) Боско, або просто Дона Боско, як його називали і називають далі, у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку на минулому тижні відбувся принагідний захід.
Обговорення мали загальну назву «Відповідаючи на потреби молоді й тих, хто живе у бідності: салезіанська багатовимірна відповідь». Дон Боско, який народився 16 серпня 1815 року, став засновником конгрегації, яку присвятив св. Франциску Сальському. Святкування більше пов’язане з 200‑річчям від його народження (1815), ніж із точною датою, бо ООН провело свої урочистості 5 березня. Проте обговорення в ООН слідують своєму календарю, і цьогорічні, присвячені Дону Боско, лягли в те саме русло, яким у минулі роки йшли зустрічі на тему «залученості молоді та підлітків як фактору змін у суспільстві» (2013) та «міграції молоді» (2014).
Гондураський кардинал-салезіанець Оскар Родрігес Марадьяга, архиєпископ Тегусігальпи, був головним доповідачем на третьому засіданні заходу ООН, присвяченому харизмі Дона Боско. Кардинал Марадьяга, президент Caritas Internationalis і координатор Ради кардиналів при Папі Францискові, сказав: «Ми повинні бути пророками у вирішенні проблем нашого часу».
Громадський діяч, салезіанець бр. Хуан де ла Крус Ріваденейра, якого також запросили виступити, розповів про вплив діяльності видобувних галузей на життя народу в Еквадорі. «Воду відводять задля потреб виробництва, позбавляючи людей води, а через це шириться хаос і в довкіллі, і в здоров’ї. Це ставить під загрозу майбутнє дітей і молоді, яких позбавляють їхньої землі, порушують безпеку життя та гармонійний розвиток культури і духовності». Він завершив свій виступ, очоливши спів пісні про Дона Боско, написаної молодими еквадорцями, аби показати, що ця молодь живе і прагне мати повноту життя на своїй землі й надалі.
Голова правління ООН, угандійський посол Артур Кафіро, відкрив захід, присвячений католицькому вихователю молоді. Зокрема, він подякував салезіанцям за 25 років їхнього відданого служіння молоді в Уганді та наголосив на необхідності партнерства з громадськими організаціями, аби насправді змінити питання, якими світ займатиметься у майбутньому.
У своєму принагідному виступі спостерігач від Святого Престолу при ООН архиєпископ Бернадіто Ауза говорив про значення салезіанців як педагогів, особливо ж про їхню харизму працювати з тими молодими людьми, які зазнають суспільного відкидання (маргіналізації). Говорячи про присутність салезіанців у 132 країнах світу, архиєпископ Ауза зазначив, що таємниця їхньої успішної виховної діяльності — «секрет Полішинеля», тобто всім відомий і зрозумілий: навчати з любов’ю і виховувати в людині здорову самоповагу, використовуючи юнацьку креативність.


Джерело: CREDO

Немає коментарів:

Дописати коментар